Krachtwerk is een begeleidingsmethode die we gebruiken binnen Het Kopland. Je eigen kracht staat hierin centraal en je bepaalt zelf waar je ondersteuning bij krijgt. Samen met je begeleider maak je een actieplan om hieraan te werken. Je doet het dus zélf, je begeleider is er voor hulp en ondersteuning hierbij.
Het idee achter Krachtwerk is dat iedereen erbij hoort en moet kunnen meedoen aan de samenleving op een manier die bij hen past.
Zo werkt Krachtwerk
Met Krachtwerk bepaal je zelf wat jouw wensen en doelen zijn. In kleine stapjes ga je deze wensen laten uitkomen en deze doelen bereiken. Je doet het zoveel mogelijk zelf, met wanneer nodig ondersteuning van je begeleider. Jullie kijken samen naar onderwerpen zoals wonen/dagelijks leven, financiën, activiteiten/leren, vrije tijd en gezondheid.
‘Kleine stapjes motiveren je, geven je zelfvertrouwen. Je moet het ook samen doen, je begeleider moet niet dingen overnemen van jou.’
– Ex-cliënt van Het Kopland
Actieplan
Bij Het Kopland krijgt iedereen een eigen begeleider. Samen met je begeleider maak je een persoonlijk actieplan. Hierin staat wat jouw wensen zijn en hoe deze gerealiseerd gaan worden. Vaak gaat het over wensen op het gebied van:
• Op orde krijgen en houden geldzaken en administratie;
• Huisvesting en wonen;
• Omgaan met instanties;
• Werken, leren, vrije tijd;
• Gezondheid en zelfzorg;
• Contacten opbouwen of onderhouden met familie, vrienden en kennissen.
Alle afspraken die jullie gemaakt hebben, komen in dit actieplan te staan. Jij voert de acties zelf uit, uiteraard met ondersteuning van de begeleider. Het actieplan is kort en wordt regelmatig aangepast. Zo komen doelen stapsgewijs dichterbij.
Je kijkt ook wie jou verder kan helpen met het bereiken van je doelen: familie, vrienden, buren, mensen waar je misschien al een tijdje geen contact meer mee hebt. Je begeleider kan je helpen om deze sociale contacten (weer) aan te gaan. Maar dit kan ook gaan om contact met instanties zoals woningcorporaties, gemeente, GGZ, verslavingszorg.
Dossier
Alle gegevens over je begeleiding, zoals de actieplannen, zetten we in uw persoonlijk dossier. Daar staan ook uw persoonlijke gegevens. Dit doen we om je zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. We gaan vertrouwelijk om met je gegevens, daarvoor hebben we een privacybeleid. Voor een aantal van onze Beschermd Wonen-locaties hebben cliënten vanaf 1 januari 2021 toegang tot een elektronisch cliëntdossier in het systeem Bloqnote. Ook verwanten kunnen daarbij, als je daar toestemming voor geeft. Het gaat om de locaties Ommelanderhuis, Damsterdiephuis en Beschermd Wonen Noorderstationsstraat in Groningen en de locatie Beschermd Wonen Emmen.
De principes van Krachtwerk
Krachtwerk heeft zes principes:
1. Je kunt weer herstellen, je leven oppakken en veranderen. Geloof in jezelf!
2. Kijk naar wat je kan en wat mogelijk is. Ontdek (nieuwe) krachten en talenten. Let niet te veel op wat niet lukt.
3. Jij hebt de regie over de hulp. Je begeleider helpt en ondersteunt je.
4. Jij en je begeleider zijn gelijkwaardige samenwerkingspartners. Jullie zijn open, eerlijk en gaan met respect met elkaar om.
5. De begeleiding gebeurt zoveel mogelijk in je eigen omgeving.
6. Je doet het niet alleen, je omgeving kan helpen. Je begeleider is er tijdelijk: we kijken met jou naar de mensen die in je leven belangrijk (kunnen) zijn en helpen je indien nodig met hen benaderen.