Binnen Het Kopland praat, denk en besluit je als medewerker continu en op alle niveaus mee. Sterker nog… daartoe worden medewerkers zelfs uitgenodigd! Met elkaar bespreken hoe het gaat en hoe we onze begeleiding kunnen verbeteren past bij ons.
Deze vorm van medezeggenschap past ook bij de begeleidingsmethodiek Krachtwerk die wij hanteren binnen Het Kopland. Hierin staan eigen regie, uitgaan van kansen en focus op talenten voorop. En dit doen we zowel bij onze cliënten als bij onze medewerkers!
Raad voor Medezeggenschap
Formeel is medezeggenschap geregeld via de Raad voor Medezeggenschap (RvM). De RvM is van zowel Zienn als Het Kopland, o.a. ontstaan uit de Ondernemingsraad van Het Kopland. De Raad jaagt medezeggenschap aan, bewaakt dat belangrijke onderwerpen besproken worden en toetst of de input vanuit medewerkers daadwerkelijk terugkomt in beleid.
Bottom-up en top-down
In de praktijk is het werkoverleg eigenlijk hét moment voor inspraak. Hier ontstaan vaak de thema’s of projecten, die in de meeste gevallen direct kunnen worden opgepakt. Soms is een breder advies gewenst om een project breed op de agenda te krijgen. Bijvoorbeeld als een project meerdere teams of afdelingen raakt. In dat geval kan ook de RvM-contactpersoon, die per afdeling is benoemd, een verbindende rol spelen. Medezeggenschap werkt zowel bottom-up als top-down. Zo wordt de RvM al heel vroeg betrokken in beleidskeuzes, waardoor daadwerkelijk invloed uitgeoefend kan worden op het resultaat.
Resultaatverantwoordelijk werken
Bij Het Kopland zijn medewerkers binnen kaders zelf verantwoordelijk voor hun werk. Resultaatverantwoordelijk werken noemen we dat. Het brengt met zich mee dat verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen. Medewerkers krijgen de ruimte om zoveel mogelijk naar eigen inzicht hun werk te doen. Zien ze iets wat handiger kan, dan pakken ze dat zelf op. Collega’s delen hun kennis en talenten en werken zo samen aan het beste resultaat.