Methodieken
Krachtwerk
Om onze cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden gebruiken we zowel in de Vrouwenopvang als in de verschillende Maatschappelijke Opvanglocaties de methodiek Krachtwerk. Krachtwerk gaat uit van jouw eigen kracht en talenten. Je geeft zélf je begeleiding vorm, je begeleider is er om je hierbij te ondersteunen.
Veerkracht
Voor de kinderen die we begeleiden in de Vrouwenopvang gebruiken we de methodiek Veerkracht. Veerkracht is speciaal ontworpen voor kinderen die uit huiselijk geweldsituaties komen en richt zich o.a. op het verwerken van trauma’s.
Motiverende Gespreksvoering
Hoe ontdek je met iemand waar krachten liggen? Hoe motiveer je mensen om hun doelen te bereiken? Motiverende Gespreksvoering helpt hierbij, daarom is dit de stijl die onze begeleiders gebruiken in hun werk bij Het Kopland.
Blokkenmethode Yucel
Op sommige locaties van Het Kopland geven we Krachtwerk handen en voeten met de Yucelmethode. Deze methode gebruikt blokken om iemands krachten, problemen en netwerk in beeld te brengen. De blokkenmethode is erg beeldend en daardoor geschikt voor wie niet zo ‘talig’ is. Voor kinderen is het een fijne methodiek, of voor mensen met een licht verstandelijke beperking bijvoorbeeld.
Systeemgericht werken
Ouders, partners, kinderen, andere familieleden, maar ook buren en vrienden kunnen deel uit maken van het systeem/netwerk om je heen. Het Kopland werkt zo veel als mogelijk aan en met iedereen die zich in jouw omgeving bevindt. Ons uitgangspunt is dat iedereen mensen om zich heen nodig heeft en dat mensen elkaar en zo zichzelf ook kunnen helpen.
Samenwerken
Het Kopland hecht als organisatie veel waarde aan samenwerken. Daarom werken wij niet alleen samen met en voor de cliënt, maar ook met andere organisaties. Dit doen we omdat samenwerken het beste resultaat oplevert voor onze cliënten en de gehele maatschappij. Wanneer we onze krachten bundelen als organisaties, is de uitkomst vaak nog mooier.
Er zijn veel organisaties waarmee we samenwerken. Enkele voorbeelden zijn: het Veiligheidshuis, regiopolitie, regionale maatschappelijk werkinstellingen, Veilig Thuis Groningen, Jeugdbescherming Noord, Cosis, Lentis, Elker, Openbaar Ministerie, collega-organisaties Vrouwenopvang, woningcorporaties, Rijksuniversiteit Groningen, het NNT, (centrum-)gemeenten, Werkpro, Zienn, Fier Fryslan, WIJ-teams, Dierenbescherming, VNN en de Hanzehogeschool.
Het Kopland is lid van Valente (voormalig Federatie Opvang). Dit is de landelijke brancheorganisatie voor instellingen voor de maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en beschermd en begeleid wonen. Het Kopland maakt ook deel uit van verschillende ketens, zoals de aanpak van huiselijk geweld in de provincie Groningen, maatschappelijke opvang Groningen en Drenthe en begeleiding zwerfjongeren in Groningen.
Iemand verwijzen of aanmelden?
Wilt u iemand verwijzen of aanmelden naar Het Kopland, maar heeft u vooraf nog vragen? Neem dan contact op met ons Aanmeldpunt.
Heeft u specifieke vragen over dak- en thuisloosheid in Drenthe, bel dan met 0591 – 64 82 61 of stuur een e-mail naar drenthe@hetkopland.nl.