Het Kopland werkt samen met jou om je situatie te verbeteren. Met onze werkwijze zorgen we er samen voor dat je weer stappen kunt zetten naar een toekomst waarin je (weer) zelfstandig woont en kunt meedoen met de maatschappij, op een manier die bij je past.
Methodieken
Krachtwerk & Veerkracht
Bij Krachtwerk staat je eigen kracht centraal. Je bepaalt zelf waar je ondersteuning bij krijgt en maakt samen met je begeleider een actieplan om hieraan te werken. Je doet het zelf, je begeleider is er voor hulp en steun. We gebruiken deze methodiek binnen al onze locaties. Bij de Vrouwenopvang van Het Kopland in Drenthe en Groningen gebruiken wij de methodiek Veerkracht voor de kinderen die hier tijdelijk wonen.
Motiverende Gespreksvoering
Hoe ontdek je met iemand waar krachten liggen? Hoe motiveer je mensen om hun doelen te bereiken?
Motiverende Gespreksvoering helpt hierbij, daarom is dit de gespreksstijl die onze begeleiders gebruiken tijdens hun werk bij Het Kopland.
Blokkenmethode Yucel
Op sommige locaties van Het Kopland geven we Krachtwerk handen en voeten met de Yucelmethode. Deze methode gebruikt blokken om iemands krachten, problemen en netwerk in beeld te brengen. De blokkenmethode is erg beeldend en daardoor geschikt voor wie niet zo ‘talig’ is. Voor kinderen is het een fijne methodiek, of voor mensen met een licht verstandelijke beperking bijvoorbeeld.
Systeemgericht werken
Ouders, partners, kinderen, andere familieleden, maar ook buren en vrienden kunnen deel uit maken van het systeem/netwerk om je heen. Het Kopland werkt zo veel als mogelijk met iedereen die zich in jouw omgeving bevindt. Ons uitgangspunt is dat iedereen mensen om zich heen nodig heeft en dat mensen elkaar en zo zichzelf ook kunnen helpen.
Medezeggenschap cliënten: meepraten, meedenken en meedoen!
We vinden medezeggenschap van cliënten erg belangrijk binnen Het Kopland, want als organisatie kunnen we veel leren van de mensen die wij begeleiden.
Hulp nodig bij het zoeken naar zorg en ondersteuning? Onafhankelijke Cliëntondersteuning kan helpen
Iedereen die informatie of ondersteuning wil bij het zoeken naar zorg of ondersteuning kan
gebruikmaken van een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO). Dit kan ook als je begeleiding van Het Kopland krijgt. We leggen via deze link uit waar deze je bij kan helpen en hoe je in contact komt met een onafhankelijke cliëntondersteuner.
Privacy en cliëntdossier
Het Kopland wil je zo goed mogelijke opvang en/of begeleiding geven. Daarbij speelt kwaliteit een belangrijke rol. Wij zijn daarom HKZ gecertificeerd en werken volgens de normen die de Stichting HKZ heeft opgesteld. Deze normen gaan over hoe we omgaan met onder meer privacy, klachten en medezeggenschap.
Als je opvang en/of begeleiding krijgt van Het Kopland dan registreren wij begeleidingsgegevens en persoonlijke gegevens van je. Dat doen we om goede begeleiding te kunnen geven. De gegevens verzamelen we in je cliëntdossier. Je kunt altijd vragen om een kopie van je dossier en/of om gegevens uit je dossier te verwijderen. Alleen begeleiders kunnen bij je dossier.
Bij de start van de begeleiding nemen wij met je door met welke andere organisaties (derden) wij gegevens uitwisselen, je ondertekent hiervoor een formulier. Wij verstrekken geen gegevens aan derden zonder je toestemming, behalve bij een wettelijke verplichting, een vitaal belang of een overeenkomst waar Het Kopland uitvoering aan moet geven.
Voor een aantal van Beschermd Wonen-locaties hebben cliënten vanaf 1 januari 2021 toegang tot een elektronisch cliëntdossier in het systeem Bloqnote. Ook verwanten kunnen daarbij, als je daar toestemming voor geeft. Het gaat om de locaties Damsterdiephuis, Ommelanderhuis en Beschermd Wonen Noorderstationsstraat.
Bekijk onze volledige privacyverklaring.
Heb je een tip, klacht of compliment?
Als je een compliment wilt maken, een tip hebt of een klacht over onze dienstverlening, dan horen we dit graag. Lees hier hoe je jouw ervaringen met ons deelt en wat onze klachtenfunctionaris voor jou kan doen.
Als organisatie leren we van jouw ervaringen. Geef dus door wanneer je iets merkt wat je niet bevalt, of wanneer iets beter kan!
Krijg je zorg vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg) bij Het Kopland, dan kun je bij onvrede over de zorg ook contact zoeken met de Cliëntvertrouwenspersoon van de organisatie Quasir.
Tevredenheid
Cliënttevredenheid vinden we belangrijk en daarom onderzoeken we regelmatig of cliënten tevreden zijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens de begeleidingsgesprekken tussen jou en je begeleider over de voortgang van je begeleiding. Wanneer we de begeleiding afsluiten, is er een eindgesprek. Ook daarin gaat het over je tevredenheid met de organisatie en de begeleiding. Bovendien houden we eens in de twee jaar een groot tevredenheidsonderzoek onder alle cliënten. De informatie uit de gesprekken en onderzoeken gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren.